Општа болница Кикинда © 2023. All Rights Reserved.
Design and development VMC.
Светски дан дијабетеса обележен је 14. новембра, на дан када је рођен Фредерик Бантинг,
научник који је са Чарлс Бестом 1922. године открио инсулин. Овај дан представља највећу
кампању подизања свести о дијабетесу као глобалном здравственом проблему, дан када се
покрећу активности од највећег значаја за оболеле и оне са повишеним ризиком за дијабетес.
Слоган овогодишње кампање је: „Упознај свој ризик и одговор на њега”. Кампања је усмерена на
значај познавања ризика за тип 2 дијабетеса, као и правовременог откривања и континуираног
управљања дијабетесом, у циљу спречавања или одлагања настанка дијабетеса и његових
компликација.
Из Института за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“ поручују да су кључне поруке
Светског дана дијабетеса 2023. године:
- за превенцију и благовремену дијагнозу дијабетеса неопходно је упознати свој ризик за настанак
типа 2 дијабетеса и шта се може предузети да се тај ризик смањи;
- за спречавање или одлагање настанка компликација дијабетеса потребно је оболелима од
дијабетеса обезбедити бољи приступ информацијама, неопходним лековима, медицинским
средствима и алатима за самоконтролу;
- за рано откривање компликација и пружање квалитетне здравствене заштите потребно је
здравственим радницима обезбедити приступ континуираној едукацији и одговарајућим
ресурсима.
У сусрет Светском дану борбе против дијабетеса, др Душан Јеринкић, инерниста-ендокринолог је
протекле недеље у ОБ Кикинда одржао два предавања намењена лекарима и медицинским
техничарима на тему савремених метода лечења.Како је истакао, откриће инсулина је један од
најзначајнијих тренутака у историји медицине.Сто година након његовог открића, сада имамо
могућност да применом савремених метода лечења, заменимо инсулин.Реч је о глукагону и
сличним лековима, код нас познатом под називом Оземпик.Нове групе лекова омогућавају
одлагање увођења инсулина у терапију, утичу повољно на регулисање телесне тежине
олакшавајући дијету. Наравно, превентива и хигијенско-дијететски режим су и даље од примарног
значаја.Како поручује др Јеринкић, наша традиционална кухиња је богата и разноврсна, а за
превенцију и смањен ризик од дијабетеса најбоље је да су на трпези јела која су конзумирали
наши преци, доста квалитетних протеина и масти.Саветује смањен унос калорија и угљених
хидрата, као и да храна коју једемо буде што мање индустријски обрађена.