EДУКАЦИЈА ЗА ПОСТУПАЊЕ СА ЖРТВАМА СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА

У болничкој библиотеци је у уторак, 7.фебруара 2023. године,  одржан још један у низу едукативних састанака намењен лекарима и медицинским техничарима, који за циљ има што ефикасније поступање са женама жртвама сексуалног насиља, у складу са свим важећим законским прописима и усвојеним протоколима и процедурама.

                Како је истакла Даница Тодоров, координаторка ЦЖСН, последице сексуалног насиља захтевају посебно пажљиво поступање обученог и специјализованог особља, медицинску негу , приступ и подршку, у комбинацији са неодложним судскомедицинским прегледима ради прикупљања доказа потребних за кривично гоњење и поступање, али и психосоцијалном подршком. Такав третман засад жртве могу добити само у општим болницама у Кикинди, Зрењанину и Сремској Митровици, као и у ГАК Нови Сад, где већ седам година постоје центри за жртве сексуалног насиља где ради обучено особље.

                На састанку је изнет податак да су у овим центрима у последњих шест месеци евидентирана укупно 24 случаја, од тога седам у кикиндском Центру.Врло је илустративан податак да је у чак 18 случајева насилник позната или чак блиска особа.Наглашена је и веома добра сарадња са Центром у Општој болници Кикинда, а најављен је и нови круг обуке за запослене у нашој установи.

rbt
mde

You may also like...