ОПЕРАЦИЈЕ КАТАРАКТЕ И У КИКИНДСКОЈ БОЛНИЦИ

Захваљујући средствима добијеним на конкурсу Покрајинског секретаријата за здравство у износу од 30 милиона динара којима је купљена савремена опрема, 8. децембра 2021. године, након више од две деценије, обављене су три операције катаракте у Општој болници Кикинда.

На челу лекарског тима био је др.сци.мед. Синиша Бабовић, управник Очне клинике УКЦ Војводине, а за операционим столом  су били и офталмолог наше Болнице др Драгана Радин, анестезиолог др Владимир Прунић, као медицинске сестре-инструментарке Александра Ранков и Мелинда Молнар.

По речима др Бабовића, све интервенције су добро прошле и урађене су најсавременијом ултразвучном техником која подразумева уклањање катаракте кроз мали рез, уз уградњу високо квалитетног премијум сочива.

-Из Покрајине је потекла иницијатива да се овој Болници врати хирургија која је некад постојала.Набавком опреме стекли су се услови, а да би заживела мора бити континуирана, пошто је хирургија ока стручно захтевна мануелна вештина – истакао је др Бабовић.

Како је напоменула  в.д. директора Болнице др Весна Томин, припреме за увођење операције катаракте у хируршку праксу кикиндске болнице почеле су крајем 2019. године, али је пандемија короне одложила почетак.У предстојећем периоду се планира континуирано извођење ове врсте операција током којег ће екипа наше болнице бити практично едукована за самосталан рад. То значи да у будућности  пацијенти неће морати да због операције катаркте одлазе у друге здравствене установе, а процена је да је у претходним годинама 100 до 120 пацијената годишње било приморано да то учини како би решило овај здравствени проблем.

You may also like...