Завршена обука у оквиру пројекта „Заустави-Заштити-Помози“

У Општој болници Кикинда 24. маја је одржан трећи, завршни део обуке здравствених радника у оквиру пројекта „Заустави-заштити-помози“ под називом „Ефикасан одговор здравственог система у заштити жене- жртве породичног и родно заснованог насиља“.

Циљ пројекта је ефикасно и мултисекторско спровођење активности на превенцији, раном откривању и процесуирању родно заснованог, сексуалног , насиља над женама и насиља у породици.

У оквиру пројекта под називом „Заустави-заштити-помози – снажнији институционални одговор народно засновано насиље у АП Војводини“, на територији Покрајине оснива се седам Центара за жртве сексуалног насиља. Поред постојећих у Новом Саду и Зрењанину, у току 2017. године овакви центри треба да се формирају и у Кикинди, Суботици, Сомбору, Сремској Митровици и Вршцу. Како се могло чути на семинару, оснивање Центра за жртве сексуалног насиља у кикиндској Болници очекује се до краја ове године, a до тада још једна група здравствених радника треба да прође ову обуку.

Семинар је био намењен лекарима, медицинским техничарима, психолозима и социјалним радницима, који су обучени да по етичким препорукама СЗО и у складу са законском регулативом поступају по посебним протоколима Министарства здравља Републике Србије.

Пројекат „ЗАУСТАВИ-ЗАШТИТИ-ПОМОЗИ“ реализује Покрајински секретаријат за здравство у партнерству са Центром заподршку женама из Кикинде, а финансира га Поверенички фонд Уједињених нација за подршку акцијама елиминисања насиља над женама.

You may also like...